Kabouters

leeftijd: 6-9 jaar (1° - 3° leerjaar)

De jongste van de KSA noemen we de kabouters. KSA betekent voor hen spelen, spelen en nog een spelen. Ze kunnen zich op elke activiteit verwonderen over de nieuwe ervaringen die ze opdoen. Hun levendige fantasie zorgt ervoor dat ze op reis kunnen naar eender waar, met eender wie, om eender welk probleem op te lossen. Leid(st)ers zijn tijdens die reizen hun, troost en toeverlaat.

Jongknapen

leeftijd: 9 - 12 jaar (4° - 6° leerjaar)

De jongknapen vinden in de KSA vooral actie en spanning. Ze mogen zelf al eens het initiatief nemen om de activiteiten wat op te vullen, al houdt de leiding steeds een oogje in het zeil. Ze zijn de waaghalzen van de KSA die graag in competitie treden tegen elkaar. In de KSA mogen ze echt bij de groep horen en nieuwe vrienden leren kennen.

Knapen

leeftijd: 12 - 14 jaar (1° en 2° middelbaar)

De leden van 12 tot 14 jaar heten in de KSA de knapen. Ze zijn stilaan ‘groot’ geworden en mogen de echte wereld gaan verkennen. Ze gebruiken de vrijheid die ze genieten als pubers om op avontuur te trekken. Ook in de KSA kunnen ze met vanalles gaan experimenteren. Die groep avonturiers is al redelijk zelfstandig geworden in al wat ze doen. Aangezien knapen aan het ontdekken zijn, leidt dat geregeld eens tot kleine crisissen waar de leid(st)ers als moderator nodig zijn. De activiteiten worden al heel wat avontuurlijker en de vriendengroep heel wat hechter.

Jonghernieuwers

leeftijd: 14 - 16 jaar (3° en 4° secundair)

KSA wordt voor de Jonghernieuwers een ontmoetingsplaats met vrienden. Ze willen soms eens stilzitten om wat gezellig te babbelen, maar trekken er even graag samen op uit om de meest uiteenlopende stunts te beleven. De leid(st)ers zetten activiteiten op die een uitdaging vormen voor de leden en hen uitnodigen om samen te werken om hun doel te bereiken. Er wordt al heel wat verantwoordelijkheid doorgespeeld naar de leden. In de KSA mogen ze zichzelf zijn, los van de doordeweekse verplichtingen en verwachtingen.

Aspiranten

leeftijd: 15 - 16 jaar (4° middelbaar)

Eens je in je laatste jaar Jonghernieuwer zit, kom je bij de aspiranten terecht. Voor jullie worden er nog activiteiten gegeven bij de Jonghernieuwers, maar ze leren ook de kneepjes kennen van het leiding-zijn. Ze zijn actief bezig een eigen identiteit op te bouwen en daarin kan de KSA een belangrijke rol spelen. Ze nemen een zeker engagement op binnen de groep en hebben inspraak in de richting die het uit moet. Als aspiranten kiezen ze ervoor zelf de handen uit de mouwen te steken en een steen(tje) bij te dragen. Daarnaast draait het natuurlijk vaak om gewoon in groep plezier te maken en je eens uit te leven.